Tre ingredienser för bra ledarskap

Låt oss hylla det enkla. Som enkelt ledarskap.  Som enkel mat. En pizza med hemlagad tomatsås, färsk basilika och riven mozzarella. En halv hummer med droppad citron, färskt bröd och kallt vitt vin. Långt från molekylär matlagning. För ledarskap blir det ledarskapsrecept utan komplicerade coachingmodeller, inga 8 steg för förändring och GARANTERAT helt utan fyrfältare.

För om vi gör det enkla rätt, så kan vi göra det rätta enkelt. Här är tre raka råd till alla chefer – tre saker man behöver göra varje dag.

Ett: Ta tag i problemen

Problem uppstår alltid i alla verksamheter och försvinner sällan av sig själva. På kort sikt är det problemlösning som är chefens huvuduppgift.

Anledningen till att så många problem får finnas kvar alldeles för länge kan vara konflikträdsla (för ofta är människor med olika åsikter inblandade) eller kanske att man tar för mycket hänsyn till andra. Men det kan också bero på att chefen själv inte litar på sin egen bedömning av situationen. Man tänker: ”Är det verkligen så illa? Jag väntar ett tag till och ser vad som händer.”

Men innerst inne vet man att problemet inte kommer att försvinna, eller hur?

Två: Delegera på riktigt

Det andra du behöver göra är att delegera tydligt och låta medarbetaren göra klart innan du följer upp. Ge medarbetarna stort ansvar för att göra saker.

Det kan finnas två svårigheter här. Det första är när man själv vet hur jobbet borde göras. Då är det lätt att kika över axeln och styra i detaljerna. Lägg tiden på att formulera uppgiften tydligt istället, och på att följa upp.

Den andra svårigheten är att medarbetaren inte behärskar uppgiften, är rädd att göra fel eller i värsta fall inte engagerar sig. Här är det lätt att bara ta över uppgiften och göra det själv. Men försök istället att lägga tiden på att formulera delmål, be medarbetarna göra så mycket de kan och håll tät kontakt.

För delegering är inte bara ett sätt att få saker gjorda. Minst lika viktigt är att medarbetarna växer.

Tre: var konsekvent och berätta hur du tänker

Medarbetare vill kunna förutse vad chefen ska göra och det passar oss chefer väldigt bra att de kan förutse det. Så hjälp dem så mycket du kan här.

Det finns många olika sätt att bli konsekvent: Skaffa dig ett tydligt mål, skaffa dig starka värderingar, men framför allt: Fundera hela tiden över ditt ledarskap och reflektera över vad som händer.

Och håll inte de här tankarna för dig själv. Tvärtom, du behöver berätta hur du tänker så att det bir ännu tydligare varför du gör saker.

Det här kommer att spara dig massor av tid: Dina medarbetare kommer att börja säga ”Vi vet vad chefen skulle föreslå. Vi kan gå vidare själva.” Du slipper fatta beslut om alla små detaljer.

Så ta tag i problemen du ser, låt medarbetarna arbeta självständigt med tydliga uppgifter och visa hur konsekvent du är. Oslagbart.

Kunskap är makt, men det är generöst att dela med sig:

Lämna en kommentar